top of page
Ce este Heritage Hub Râșnov?

Patrimoniul cultural reprezintă un element crucial în dialogul dintre culturi, promovând respectul pentru identități și diversitate, consolidând astfel sentimentul de apartenență la o comunitate. În decursul ultimelor decenii, conceptul de patrimoniu cultural a suferit transformări semnificative, impunând necesitatea unor abordări manageriale noi, participative și bazate pe o colaborare extinsă. Aceste principii ghidează proiectul "Heritage Hub Râșnov" propus de Asociația Mioritics.

Scopul proiectului este să dezvolte un model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnovului, elaborat în colaborare cu partenerul norvegian HANDS ON HISTORY AS și Primăria Orașului Râșnov. Acest model va fi implementat pe o durată de 12 luni, aducând îmbunătățiri substanțiale în mai multe direcții.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

 

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 -  aprilie 2024  (18 luni)

Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 982269,20 lei, respectiv 199.175,85 euro.

 

Asociația Mioritics este o organizație cu peste 18 ani de experiență în domeniul patrimoniului cultural, ecoturismului și educației. Organizația a fost distinsă în anul 2021 cu Ordinul Meritul Cultural în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

 

Hands on History AS este o organizație din Trondheim (Norvegia) ce oferă consultanță istorică pentru proiecte importante. Cel mai recent este producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall care este nominalizată la Premiile Emmy 2023.

 

Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Plan de Management Strategic

- PLAN DE MANAGEMENT STRATEGIC - în cadrul proiectului s-au elaborat și se va testa un plan de management strategic și o strategie de comunicare pentru Cetatea Râșnovului și se va efectua schimbul de bune practici cu partenerul norvegian Hands on History AS.

- MANUALE DE ISTORIE LOCALĂ - Pentru a intensifica implicarea și atașamentul comunității locale față de Cetatea Râșnov, considerăm crucial ca tinerii să învețe de la o vârstă fragedă despre patrimoniu. Proiectul nostru propune un program pilot de elaborare și distribuire a două manuale de istorie locală, unul pentru grupa de vârsta 8-12 ani, iar cel de-al doilea manual pentru 12-18 ani. Impreună cu autorul manualelor se vor organiza lecții interactive de istorie pentru elevii școlilor din Râșnov. Evenimentele vor implica 30 de cadre didactice și 250 de elevi.

- FESTIVAL MEDIEVAL - Organizarea Festivalului Medieval (7-10 septembrie), care a inclus două zile de colaborare cu peste 40 de specialiști europeni, dedicată discutării soluțiilor și strategiilor pentru Cetatea Râșnov, și alte două zile destinate evenimentelor pentru publicul larg în grădina Cetății  Râșnov.

Foto Festival Medieval.

Grădina Cetatii Râșnov  a fost transformată într-un hub de activități culturale. Cinci artiști locali au fost selectați pentru a dezvolta produse și activități artistice în concordanță cu valorile culturale locale. Acești artiști au beneficiat de un schimb de experiență cu partenerul norvegian, Hands on History SA,  și de instruire din partea Directorului Muzeului de Istorie din Brașov, Domnul Nicolae Pepene, astfel au format comunitatea "Râșnov Creativ". Aceasta își propune să devină o platformă de colaborare și promovare pentru artiștii din Râșnov. Foto artisti.

Dezvoltare de Produse Turistice

Conceperea unui nou produs turistic denumit TABĂRA MEDIEVALĂ. Inspirat de conceptul norvegian "Go Viking Hiking", acest proiect inovator va fi adaptat contextului transilvănean, bazându-se pe valori și teme istorice locale. Se va folosi frumusețea naturală a zonei Cetății Râșnov și a munților din apropiere, integrând elemente de istorie autentică și obiecte de recuzită specifice perioadei medievale.

Traininguri pentru Manageri de
patrimoniu și ghizi/animatori culturali/
muzeografi
Artiștii Râșnov Creativ

 În cadrul Proiectul Heritage Hub Râșnov se vor organiza sesiuni de instruire pentru 5 manageri patrimoniu selectați la nivel național și 30 de ghizi/animatori culturali/ muzeografi.  Va fi elaborat un anunț de desfășurare a sesiunilor de instruire, iar persoanele interesate vor trebui să trimită undosar care să conțină cel puțin o cerere de participare însoțită de CV.

Trainingul se vă concentra pe următoarele domenii esențiale unui ghid/muzeograf: documentarea și prezentarea istorica și comunicarea cu vizitatorii. În cele 3 zile de întâlniri cu experții din domeniu, participanții vor avea ocazia să învețe sau să-și dezvolte abilitățile ce țin de documentarea subiectelor prezentate, interpretarea acestora și interacțiunea directă cu publicul. Foto training.

bottom of page