top of page
Ce este Heritage Hub RâÈ™nov?

Patrimoniul cultural reprezintă un element crucial în dialogul dintre culturi, promovând respectul pentru identități È™i diversitate, consolidând astfel sentimentul de apartenență la o comunitate. În decursul ultimelor decenii, conceptul de patrimoniu cultural a suferit transformări semnificative, impunând necesitatea unor abordări manageriale noi, participative È™i bazate pe o colaborare extinsă. Aceste principii ghidează proiectul "Heritage Hub RâÈ™nov" propus de AsociaÈ›ia Mioritics.

Scopul proiectului este să dezvolte un model de management strategic È™i durabil pentru Cetatea RâÈ™novului, elaborat în colaborare cu partenerul norvegian HANDS ON HISTORY AS È™i Primăria OraÈ™ului RâÈ™nov. Acest model va fi implementat pe o durată de 12 luni, aducând îmbunătățiri substanÈ›iale în mai multe direcÈ›ii.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub RâÈ™nov constă în dezvoltarea unui model de management strategic È™i durabil pentru Cetatea RâÈ™nov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material È™i imaterial în vederea dezvoltării experienÈ›elor culturale È™i a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS È™i implementat în parteneriat cu Primăria RâÈ™nov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanÈ›i din Norvegia).

 

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 -  aprilie 2024  (18 luni)

Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 982269,20 lei, respectiv 199.175,85 euro.

 

AsociaÈ›ia Mioritics este o organizaÈ›ie cu peste 18 ani de experiență în domeniul patrimoniului cultural, ecoturismului È™i educaÈ›iei. OrganizaÈ›ia a fost distinsă în anul 2021 cu Ordinul Meritul Cultural în semn de apreciere pentru contribuÈ›ia importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel naÈ›ional È™i internaÈ›ional.

 

Hands on History AS este o organizație din Trondheim (Norvegia) ce oferă consultanță istorică pentru proiecte importante. Cel mai recent este producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall care este nominalizată la Premiile Emmy 2023.

 

Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

REZULTATE PROIECT

Plan de Management Strategic

- PLAN DE MANAGEMENT STRATEGIC - în cadrul proiectului s-au elaborat È™i se va testa un plan de management strategic È™i o strategie de comunicare pentru Cetatea RâÈ™novului È™i se va efectua schimbul de bune practici cu partenerul norvegian Hands on History AS.

- MANUALE DE ISTORIE LOCALÄ‚ - Pentru a intensifica implicarea È™i ataÈ™amentul comunității locale față de Cetatea RâÈ™nov, considerăm crucial ca tinerii să înveÈ›e de la o vârstă fragedă despre patrimoniu. Proiectul nostru propune un program pilot de elaborare È™i distribuire a două manuale de istorie locală, unul pentru grupa de vârsta 8-12 ani, iar cel de-al doilea manual pentru 12-18 ani. Impreună cu autorul manualelor se vor organiza lecÈ›ii interactive de istorie pentru elevii È™colilor din RâÈ™nov. Evenimentele vor implica 30 de cadre didactice È™i 250 de elevi.

​

​

- FESTIVAL MEDIEVAL - Organizarea Festivalului Medieval (7-10 septembrie), care a inclus două zile de colaborare cu peste 40 de specialiÈ™ti europeni, dedicată discutării soluÈ›iilor È™i strategiilor pentru Cetatea RâÈ™nov, È™i alte două zile destinate evenimentelor pentru publicul larg în grădina Cetății  RâÈ™nov.

Foto Festival Medieval.

​

Grădina Cetatii RâÈ™nov  a fost transformată într-un hub de activități culturale. Cinci artiÈ™ti locali au fost selectaÈ›i pentru a dezvolta produse È™i activități artistice în concordanță cu valorile culturale locale. AceÈ™ti artiÈ™ti au beneficiat de un schimb de experiență cu partenerul norvegian, Hands on History SA,  È™i de instruire din partea Directorului Muzeului de Istorie din BraÈ™ov, Domnul Nicolae Pepene, astfel au format comunitatea "RâÈ™nov Creativ". Aceasta îÈ™i propune să devină o platformă de colaborare È™i promovare pentru artiÈ™tii din RâÈ™nov. Foto artisti.

Dezvoltare de Produse Turistice

Conceperea unui nou produs turistic denumit TABÄ‚RA MEDIEVALÄ‚. Inspirat de conceptul norvegian "Go Viking Hiking", acest proiect inovator va fi adaptat contextului transilvănean, bazându-se pe valori È™i teme istorice locale. Se va folosi frumuseÈ›ea naturală a zonei Cetății RâÈ™nov È™i a munÈ›ilor din apropiere, integrând elemente de istorie autentică È™i obiecte de recuzită specifice perioadei medievale.

Traininguri pentru Manageri de
patrimoniu și ghizi/animatori culturali/
muzeografi
ArtiÈ™tii RâÈ™nov Creativ

 În cadrul Proiectul Heritage Hub RâÈ™nov se vor organiza sesiuni de instruire pentru 5 manageri patrimoniu selectaÈ›i la nivel naÈ›ional È™i 30 de ghizi/animatori culturali/ muzeografi.  Va fi elaborat un anunÈ› de desfășurare a sesiunilor de instruire, iar persoanele interesate vor trebui să trimită undosar care să conÈ›ină cel puÈ›in o cerere de participare însoÈ›ită de CV.

Trainingul se vă concentra pe următoarele domenii esenÈ›iale unui ghid/muzeograf: documentarea È™i prezentarea istorica È™i comunicarea cu vizitatorii. În cele 3 zile de întâlniri cu experÈ›ii din domeniu, participanÈ›ii vor avea ocazia să înveÈ›e sau să-È™i dezvolte abilitățile ce È›in de documentarea subiectelor prezentate, interpretarea acestora È™i interacÈ›iunea directă cu publicul. Foto training.

bottom of page