top of page

Comunicate de presă

Fii la curent cu ultimele noutăți legate de Cetatea RâÈ™nov!

​

Cetatea RâÅŸnov a devenit primul obiectiv din România acceptat în

Rețeaua Europeană Forte Cultura

 

Despre proiectul Heritage Hub RâÈ™nov


AsociaÈ›ia Mioritics, Primăria OraÈ™ului RâÈ™nov (OraÅŸul RâÈ™nov) È™i partenerul norvegian Hands on History lucrează împreună pentru a dezvolta un model de management strategic È™i durabil pentru Cetatea RâÈ™nov. 
Nevoia acestui proiect a apărut deoarece conceptul de management cultural s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, iar societățile noastre tind să se concentreze din nou asupra dialogului dintre culturi, respectului pentru identități È™i diversitate, precum È™i asupra sentimentului de apartenență la o comunitate a valorilor. 
Și pentru că această evoluție cere abordări manageriale noi, bazate pe principii și criterii de calitate, autenticitate și sustenabilitate, mai participative și care să implice o mai mare colabo
rare, AsociaÈ›ia Mioritics le propune prin proiectul Heritage Hub RâÈ™nov, pentru ca mai apoi să fie transferate ca model de bune practici către Primăria OraÈ™ului RâÈ™nov È™i către 35 de profesioniÈ™ti din domeniul monumentelor istorice din România.

În cadrul proiectului (noiembrie 2022 - aprilie 2024), se va elabora (30 aprilie 2023) È™i testa un plan de management cultural, un plan de comunicare (11 aprilie 2023), va fi organizat un festival medieval cu 30 de specialiÈ™ti din Norvegia, se va dezvolta È™i implementa un program pilot de educaÈ›ie pentru patrimoniu pentru 30 de cadre didactice È™i 250 de elevi cu ajutorul a două manuale de istorie - unul pentru grupa de vârsta 8-12 ani, iar cel de-al doilea pentru 12-18 ani (30 iunie 2023)-  vor fi ajutaÈ›i minim 5 artiÈ™ti/creatori locali să îÈ™i pună în valoare mai bine munca pe care o fac È™i se va crea un nou produs turistic bazat pe istoria medievală a RâÈ™novului È™i pe modelul norvegian „Go Viking Hiking”. Toate acestea vor avea ca rezultat dezvoltarea Cetății RâÈ™nov ca un HUB cultural pentru comunitatea locală È™i instituÈ›ii È™i organizaÈ›ii la nivel internaÈ›ional.

Proiectul AsociaÈ›iei Mioritics este unul dintre cele 18 proiecte câÈ™tigătoare în cadrul apelului Consolidarea antreprenoriatului cultural È™i dezvoltarea audienÈ›ei È™i a publicului (sesiunea 3), finanÈ›at prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021.

​

                                            

​

​

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui model de management durabil pentru Cetatea RâÈ™nov utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local în vederea dezvoltării experienÈ›elor culturale È™i a mediului de afaceri local.

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 -  aprilie 2024  (18 luni)

Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

​

8059_2015-06-12.jpg

Tabăra Medievală
06-10 septembrie 2023

Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt a în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

ÃŽn total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 È™i 2014 È™i €1,55 miliarde pentru perioada de finanÈ›are 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

​

Programul RO-CULTURA

​

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

ministerul-culturii_0.jpg
logo-ump.png

Proiect finanÈ›at prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

bottom of page