top of page

Comunicat de presă

Cetatea Râșnov
în Rețeaua Europeană Forte Cultura

Cetatea Râşnov devine primul obiectiv din România acceptat în

Rețeaua Europeană Forte Cultura

Astăzi, 30 martie 2023, Cetatea Râşnov s-a alăturat Rețelei Europene a Fortificațiilor –

Forte Cultura, o asociere a celor mai importante situri culturale cu fortificații din

Europa. Evenimentul a avut loc la Cetatea Svetog Ivana din Sibenik (Croația).

FORTE CULTURA are scopul de a susține patrimoniul arhitectural și cultural divers al

monumentelor fortificate, de a promova schimbarea acestora în locuri de cultură și turism și de a sensibiliza publicul larg. Responsabilitatea comună pentru patrimoniul cultural al

monumentelor fortificate este exercitată în special prin cooperare europeană, rețeaua având peste 150 de membri asociați. Forte Cultura oferă o gamă largă de instrumente moderne de marketing și activități de promovare, special orientate către nevoile monumentelor fortificate, membrii săi dobândind astfel o prezență largă pe piețele turistice internaționale. 

 

„Cetatea Râşnov este astăzi unul din cele mai importante monumente medievale din România şi trece printr-un amplu proces de restaurare. În paralel cu finalizarea reabilitării cetății este important să ne pregătim pentru momentul redeschiderii acesteia către publicul larg dar şi pentru un management strategic şi durabil. Astfel, ne alăturam unei rețele europene dinamice pentru că ne dorim să învățăm de la partenerii cu mai multă experiență, să dezvoltăm proiecte împreună cu ei dar şi pentru a creşte notorietatea noastră pe piețele europene. Ne vom concentra pe termen scurt să consolidăm legătura dintre comunitatea locală şi cetate, să dezvoltăm activitățile educative pentru patrimoniu şi să oferim turiştilor o experiență de calitate în timpul vizitei la Cetate şi în zona Râşnovului.” Liviu Butnariu, primarul Orașului Râşnov.

Conceptul de management cultural s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, iar societățile noastre tind să se concentreze din nou asupra dialogului dintre culturi, respectului pentru identități și diversitate, precum și asupra sentimentului de apartenență la valorile europene.

Informatii suplimentare:

Mihai Dragomir, 0727 642 858, mihai@mioritics.ro

Despre Forte Cultura: www.forte-cultura.eu/en/

Despre Cetatea Rasnov: www.cetatea-rasnov.ro

Despre proiectul Heritage Hub Râșnov

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui model de management durabil pentru Cetatea Râșnov utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local.

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 -  aprilie 2024  (18 luni)

Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

ministerul-culturii_0.jpg
logo-ump.png

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

bottom of page